Pompoengalette

13 oktober 2025

Pompoengalette met gekarameliseerde ui en geitenkaas

Voor 1 galette (dat is een soort taart)

Ingrediënten

In het maandpakket oktober:

  • ½  Hokkaido pompoen (500-600 gram)
  • 2 grote uien 

Zelf toevoegen:

  • 125 gram geitenkaas
  • 1 pakje bladerdeeg (10 plakjes)
  • 1 ei
  • 1 tl gemalen koriander
  • ½ tl nootmuskaat
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl chilipoeder
  • Zout, peper en olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiden
    1. Haal het pakje bladerdeeg uit de vriezer zodat het kan ontdooien. 
    2. Verwarm de oven voor op 210 graden.
  2. Bereid de uien
    1. Snijd de 2 uien in dunne halve ringetjes.
    2. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
    3. Voeg de gesneden ui toe aan de pan, samen met ½ tl zout, en roer goed door.
    4. Bak de uien langzaam in 15-20 minuten goudbruin en zacht. Om het karameliseren te versnellen, kun je elke 2-3 minuten een scheutje water toevoegen en goed doorroeren. Ga ondertussen verder met de rest van het gerecht.
  3. Bereid de pompoen
    1. Schep de pitten en vruchtvlees uit 1 helft van de pompoen.
    2. Snijd de halve pompoen in vier parten.
    3. Snijd de parten in dunne plakjes van maximaal 3 mm dik en doe ze in een kom.
    4. Voeg een scheut olijfolie en de volgende kruiden toe aan de mengkom en meng goed door, zet opzij:
      • 1 tl gemalen koriander
      • ½ tl nootmuskaat
      • ½ tl kaneel
      • ½ tl chilipoeder
      • 1 tl zout 
      • ½ tl gemalen peper
  4. Bouw de galette
    1. Leg de plakjes bladerdeeg iets overlappend naast elkaar op bakpapier. Druk de naden met je vingers goed dicht, zodat je één groot vel krijgt.
    2. Snijd daar een cirkel van ongeveer 35-40 cm uit.
    3. Verspreid de gekarameliseerde ui in het midden tot 5 cm voor de rand. 
    4. Kruimel 125 gram geitenkaas over de gekaramelliseerde ui.
    5. Leg dakpansgewijs de plakjes pompoen in de vorm van een roos. Begin met een rij om de buitenste rand van de vulling en werk naar binnen. 
    6. Vouw de buitenste rand nu voorzichtig om de vulling heen. 
    7. Gebruik het bakpapier om de galette makkelijk op de bakplaat te schuiven.
  5. Bak de galette
    1. Klop een ei los en bestrijk de rand van het bladerdeeg. 
    2. Bak de galette in 30 minuten af. Kijk na 20 minuten: als de rand al goudbruin is, dek die dan losjes af met aluminiumfolie zodat het niet verbrandt.
  6. Eet smakelijk!